kvantum-tim.hr

Kako NE nositi masku!

 

 

FFP2 maska za lice

Iznenada, maske su postale esencijalna potreba, svakodnevni must have predmet kojeg smo zbog koronavirusa primorani imati uza sebe.

Ali, da li mi zaista ozbiljno shvaćamo opće prihvaćene smjernice o nošenju maski?

Većina nas je nabavila maske, bilo da su one pamučne, troslojne, dvoslojne, FFP2, FFP3, maske protiv prašine, itd.

E tu dolazimo do prekretnice i onoga "Ali" iz koje rečenice prije - maske koje imamo mi uredno nosimo ali u džepu ili torbici, oko vrata ili što je najbolje pravilno ih postavimo i potom ih nonšalantno povučemo ispod nosa, ili još bolje potpuno ih povučemo i postavimo na bradu a sve to kako bismo mogli lakše disati.

To je točno ono što ne bi trebali raditi!

Na nošenje maske potrebno je naviknuti se, jer taj neugodan osjećaj koji imamo prilikom nošenja (možemo ga opisati kao zagušljivost) znači kako masku nosimo ispravno.

Dok smo vani ili u nekom zatvorenom prostoru masku apsolutno ne bismo trebali spuštati. Ako i imamo problema s njenim nošenjem, trebamo izdržati i ostaviti ju na svojem licu.

Jednom kada smo masku postavili i nalazimo se vani ili u nekom zatvorenom prostoru, masku je potrebno što manje dirati.

Podjednako važno je i znanje kako pravilno skinuti masku.

Maska se skida tako da prstima uhvatimo trake kojima je pričvršćena (iza glave ili iza uha). Zatim je masku potrebno oprezno odložiti u otpad ili ju je potrebno oprati (u ovisnosti kakvu masku koristite).

Nikada ne dirajte prednji dio maske jer kad to učinite, sve što je bilo tko izbacio u zrak svojim disanjem, kašljanjem, kihanjem ili pričanjem preći će s prednjeg dijela maske na vaše ruke.


Samo pravilnim i odgovornim ponašanjem i nošenjem maske možemo zaštititi sebe, svoje bližnje i sve s kojima svjesno ili nesvjesno dolazimo u kontakt.

2017 - 2024 © Kvantum-tim d.o.o.