kvantum-tim.hr

6 koraka koji će vam pomoći biti zdravima u zimskoj sezoni

Glasnik o zdravlju Kvantum-tim  7 koraka koji će vam pomoći biti zdravima u zimskoj sezoni

20.01.2022., GOZ 01/2022.

 

6 koraka koji će nam pomoći biti zdravima u zimskoj sezoni (a i u one preostale tri :-)

Ako želimo ove zime ostati zdravi i sretni potrebno je napraviti male promjene na polju prehrane, tjelovježbe i spavanja što će nam, nadamo se, prijeći u rutinu i utjecati pozitivno na naše zdravlje ne samo u zimi već i u ostalim godišnjim dobima.

Da. Znamo kako svaka promjena iziskuje određeni angažman i neku zericu slobodnog vremena, ali ako shvatimo kako u konačnici činimo dobro sebi a time i svojoj okolini možda nam neće biti problem stvarno napraviti taj korak više, gricnuti zalogaj manje i odspavati koju minutu dulje.

Sad se već sigurno pitate koji su to famozni koraci koje bismo trebali napraviti? Sigurno ih sve znate pa stoga obucimo naše tenisice od 7 milja (ne, ovo nije ta bajka s čizmama) i napravimo prvi korak:

 

1. Pijmo dovoljno!
(mislimo na vodu a ne na gemište, bevandu, i sokove - ma dobro možemo i njih konzumirati ali u okvirima normale :-) 

Jedna od najboljih stvari koju možemo učiniti za svoje zdravlje je piti optimalne količine vode svaki dan. E sad koliko je to optimalna količina ovisi o puno faktora ali hajdemo reći kako je neko uvriježeno mišljenje da žene trebaju dnevno unositi oko 2,7 litara vode a muškarci čak 3,7 litara vode. Predlažemo vam da slijedite sljedeći link (ako ste vični engleskom jeziku, ako niste zamolite nekoga da vam pomogne oko odabira parametara) i zabavite se s kalkulatorom unosa vode u tijelo shodno svojem spolu,dobi, težini, tjelesnoj aktivnosti, području s kojeg dolazite ali i unosu različitih vrsti tekućina na dnevnoj bazi. 

Link: Kalkulator hidratacije

 

2. Izbjegavajmo stresne situacije

Istraživanja su povezala visoku razinu stresa s povećanjem osjetljivosti osobe na prehladu i gripu. Stoga pokušajmo svesti na najmanju moguću mjeru stres radeći razumno vrijeme na poslu i iskoristimo svoje slobodno vrijeme za odmor i opuštanje sami, s obitelji ili s prijateljima. Mogli bismo tu još svašta nešto dopisati ali zašto se dodatno stresirati, zar ne?!

 

3. Jedimo zdravo

Jedimo hranu bogatu vitaminom C. To će ojačati naš imunološki sustav koji će onda biti jak i zdrav tijekom zime ali i ostalih godišnjih doba. Pokušajmo u prehranu uključiti više voća i povrća poput limuna, kivija, paprike i brokule. Zaboravimo malo na onu brzu hranu i guštajmo kuhajući zajedno s obitelji.

 

4. Naspavajmo se

Odrasloj osobi u prosjeku treba 6-8 sati sna po noći. Ako ne spavamo dovoljno, naše tijelo je izuzetno osjetljivo na bolesti, podložniji smo stresu i nervozi. Spavanje je vrlo slično gorivu koje puni naše baterije. Stoga, nemojmo surfati bespućima weba, smanjimo "binđanje" (ako vam je pojam binđanje stran onda ga ni ne googlajte ;-), popijmo čašu mlijeka, jogurta, čaja ili svoje omiljene tekućine prije nego što legnemo u krevet ili zgrabimo kakvu knjigu (to je omanji papirnati predmet koji vrlo vjerojatno negdje skuplja prašinu u kakvom skrivenom kutku naših domova) i uspavajmo se. Također možemo se izmoriti vježbanjem ili lijepom šetnjom što će nam zasigurno pomoći brže zaspati.

 

5. Vježbajmo

Jako je važno redovito vježbati, makar samo 15 minuta dnevno! Izađimo i prošećimo malo i uživajmo u hladnijem vremenu. Vježbanje je jedna od najboljih zdravih navika koje preporučuju mnogi profesionalci jer će nas održati snažnima i zdravima tijekom zime. Iskreno, ništa nas ne košta izdvojiti tih 15 minuta za tjelovježbu jer ćemo u konačnici biti zdraviji a svi znamo kako je zdravlje najveće bogatstvo koje možemo imati.

 

6. Redovito perimo ruke

Sada si sigurno mislite "Ma da, nije moguće da su i to ubacili u priču o tome kako biti zdrav u zimskom periodu".

Ozbiljno, koliko puta smo pomislili: "ma budem oprao ruke samo da napravim još ovo...". Kako bi se vojničkim žargonom reklo, čelom nazad i pravac kupaona/WC/kuhinja. Prvo ruke operi pa onda posao deri... higijena je pola zdravlja, dovoljno je čisto malo sapuna i vode i eto spremni smo za sve daljnje poduhvate jer smo smanjili mogućnost prodora neželjenih bakterija i virusa u prostor u kojem boravimo.

Kako bismo držali bakterije i viruse podalje od ruku, usta i očiju posebice ako nismo u mogućnosti oprati ruke, uvijek imajmo bočicu sredstva za dezinfekciju u blizini.

 

Osim ovih 6 koraka koji dokazano pomažu održati nas zdravijima, pokušajte biti vedri i optimistični, djelujte pozitivno na svoju okolinu jer će vam ona jednakom mjerom uzvratiti! Uživajte u malim stvarima i vodite brigu o svojem zdravlju i zdravlju sebi bližnjih i dragih ljudi.

Stoga, ako želite voditi brigu o svojem zdravlju ili ste na žalost upali u kategoriju kada vam je potreban monitoring ili terapija mi u Kvantum-timu ćemo vam rado pomoći i preporučiti uređaje koji će Vam u konačnici pomoći biti zdravijima i pratiti svoje zdravstveno stanje. 

 

2017 - 2024 © Kvantum-tim d.o.o.