kvantum-tim.hr

Kako odabrati pravilan tlakomjer

Rossmax tlakomjeri

Da li ste ikada provjerili svoj krvni tlak?

Ako niste, preporučamo vam da ga što prije provjerite. Ako nemate tlakomjer, provjeru svojeg krvnog tlaka možete napraviti u ljekarni ili kod svojeg liječnika, a ako se pitate zašto, odgovor je jednostavan. Po brojkama Svjetske zdravstvene organizacije gotovo 1,28 milijardi ljudi boluje od hipertenzije (visokog krvnog tlaka). Hipertenzija značajno povećava rizik od bolesti srca, mozga i bubrega te je jedan od vodećih uzroka smrti i bolesti u cijelom svijetu. Stoga ako ste napunili 30 godina, ne gubite vrijeme i odradite preventivno mjerenje krvnog tlaka.

Normalni krvni tlak i hipertenzija u brojkama:

TIP

Sistolički tlak (mmHg)

Dijastolički tlak (mmHg)

Optimalan

< 120

< 80

Normalan

120 - 129

80 - 84

Viši - normalan

130 - 139

85 - 89

Hipertenzija 1. stupnja (blaga)

140 - 159

90 - 99

Hipertenzija 2. stupnja (umjerena)

160 - 179

100 - 109

Hipertenzija 3. stupnja

≥ 180

≥ 110

Ako ste odradili mjerenje krvnog tlaka i sve je ok, preporuka je bar dva puta godišnje provjeriti tlak, što možete, kao što smo naveli, kod liječnika ili u svojoj ljekarni.

Ako ste na žalost nakon mjerenja saznali da vam je krvni tlak povišen i kako ga treba redovito pratiti, pročitajte ovih par redaka kako biste dobili odgovore na nakoliko osnovnih pitanja vezano uz odabir tlakomjera.

Za početak, ne plašite se jer se danas hipertenzija pomoću lijekova, malih promjena prehrambenih navika te uz više kretanja može vrlo dobro držati pod kontrolom.

 

Kakvi sve tlakomjeri postoje?

Kako vas ne bismo zbunili krenut ćemo s osnovnom podjelom u dvije kategorije odnosno na digitalne tlakomjere za nadlakticu i za zapešće te ručne tlakomjere

  • Automatski (digitalni) tlakomjeri za nadlakticu

    • Digitalni tlakomjeri jednostavni su za upotrebu.
    • Ovaj tip tlakomjera automatski napuhuje postavljenu manžetu I automatski očitava i prikazuje rezultat mjerenja na svojem zaslonu.
    • Većina digitalnih tlakomjera ima jednostavan i lako čitljiv indikator rizika od hipertenzije.
    • Ovisno o tipu dolaze s memorijom za jednog ili više korisnika tlakomjera tako da tlakomjer može koristiti više ukućana
    • Neki modeli tlakomjera omogućuju praćenje stanja poput aritmije, atrijske fibrilacije, preuranjenje kontrakcije srca, tahikardije i bradikardije.
    • Također, neki modeli omogućuju i preuzimanje rezultata na računalo, što olakšava dijeljenje informacija s liječnikom.
    • Rade na baterije ili imaju u sebi punjivu bateriju.

 

  • Automatski (digitalni) tlakomjeri za zapešće

    • Jednostavan je za uporabu poput tlakomjera za nadlakticu.
    • Automatski očitava i prikazuje rezultate mjerenja.
    • Prednosti tlakomjera za zapešće su kompaktnost, težina i prenosivost.
    • Nedostaci prilikom mjerenja tlaka na zapešću jesu izuzetno osjetljivost na položaj tijela i godine starosti korisnika - što je korisnik stariji postoji veća mogućnost s problemom cirkulacije a time i lošijim rezultatom očitanja tlaka. Za što preciznije očitanje manžeta tlakomjera treba biti postavljena u razini srca što je teže postići s manžetom za zapešće.

 

  • Ručni

    • Tlakomjeri na pero (pumpicu) uz koje dolazi stetoskop za auskultativnu metodu mjerenja (mjerenje tlaka uz osluškivanje akustičkih šumova stetoskopm).
    • Korištenje ovakvog tlakomjera zahtjeva vježbu kako bi se rezultati mjerenja mogli dovoljno točno očitati.

 

Kakav Vam tlakomjer zaista treba?

Iz naše perspektive uokvirene 22-godišnjim iskustvom u prodaji i servisu tlakomjera te 15 godina zastupstva renomirane švicarske tvrtke Rossmax možemo vam preproučiti sljedeće (ime svakog tlakomjera je ujedno i link na njegove stranice s potpunim opisom i mogućnostima):

1.  Tlakomjeri za osobe koje žele i znaju koristiti ručne tlakomjere možemo Vam preproučiti dva tlakomjera iz Rossmax ponude:

  • Klasični tlakomjeri GB-102 i GD-102 namijenjeni su osobama koje se više pouzdaju u tradicionalni način mjerenja tlaka nego u novu tehnologiju. GD-102 ima veći brojčanik i nešto je jednostavniji za korištenje jer zahtijeva samo jednu ruku za uporabu, dok GB-102  zahtjeva uporabu obje ruke pri mjerenju.

2.  Tlakomjeri za osobe s blagim do umjerenim zdravstvenim problemima ili za sve koji žele povremeno provjeriti svoj tlak:

  • Tlakomjer na nadlakticu X1 namijenjen je redovnom mjerenju tlaka osobama svih dobnih skupina. Osim osnovnih parametara tlaka, detektira i nepravilan rad srca (IHB), posjeduje indikator rizika od hipertenzije te koristi Real Fuzzy tehnologiju idealne razine napuhanosti manžete.
  • Tlakomjer za nadlakticu Z1 novi je model u rangu X1 tlakomjera uz dva važna dodatka. Uz indikator rizika od hipertenzije, Real Fuzzy tehnologiju i detekciju nepravilnog srčanog ritma ovaj tlakomjer za razliku od X1 tlakomjera nudi 90 memorijskih mjesta s prosjekom zadnja tri očitanja tlaka i USB C priključak pomoću kojeg, uz klasični rad na baterije, može raditi i kada je priključen na punjač vašeg pametnog telefona (Z1 tlakomjer nema punjivu bateriju stoga, ako ne koristite baterije, mora biti priključen na punjač – USB-C priključak).
  • Tlakomjer X3 ima nekoliko naprednih funkcija koje bi Vam mogle biti od koristi poput 120 memorijskih mjesta za 2 osobe i mogućnost prijenosa podataka na računalo uz dodatni kabel. Ako trebate pažljivo pratiti svoj tlak i voditi povijest rezultata mjerenja, onda je www.kvantum-tim.hr/news/index/view/?id=417model za Vas.
  • Tlakomjer na zapešće S 150 namijenjen je mjerenju tlaka uglavnom mlađim osobama. Osobe starije od 50 godina trebale bi mjeriti tlak na nadlaktici, a ne na zapešću. Ovaj jednostavn I kompaktan tlakomjer za zapešće dolazi s naprednim sistemom kontrole zraka, indikatorom rizika hipertenzije, nepravilnog srčanog ritma, 90 memorija i opcijom automatskog mjerenja pritiskom jedne tipke. Idealan za osobe koje provode puno vremena putujući.

3.  Tlakomjeri za osobe s umjerenim do težim zdravstvenim problemima:

  • Tlakomjer X5 namijenjen je osobama koje imaju problema sa srcem ili su u opasnosti od moždanog udara. Tehnologija koja se u njemu koristi je potpuno nova i detektira atrijsku fibrilaciju, aritmiju i preuranjenu kontrakciju srca i time Vas rano upozorava na moguće ozbiljne probleme u radu srca. Ima memorije i mogućnost spajanja na računalo poput modela X3.
  • Tlakomjer X5 Bluetooth je isti kao X5 ali još ima ugrađenu Bluetooth tehnologiju kako bi ste mogli pratiti rezultate mjerenja na mobitelu. 
  • Tlakomjer Z5 novi je Rossmaxov tlakomjer u ponudi. Sadrži iste funkcije kao i X5 bluetooth tlakomjer ali za razliku od X5 BT tlakomjera ima punjivu bateriju i USB-C priključak. Punjenje baterije u prosjeku traje do 3 sata nakon čega Z5 tlakomjerom možete izvršiti do čak 600 mjerenja. Izvrstan tlakomjer s velikm zaslonom i autonomijom rada.

4.  Tlakomjer za medicinske profesionalce i osobe s težim zdravstvenim problemima:

  • Profesionalni tlakomjer X9 je namijenjen liječnicima, medicinskim sestrama i drugim medicinskim profesionalcima ali i osobama s vrlo visokim rizikom od kardiovaskularnih problema. Tlakomjer vrši detekciju aritmije (ARR), atrijske fibrilacije (Afib), preuranjene kontrakcije (PC), tahikardije (TACH), bradikardije (BRAD), pokreta i manžete, te ima indikator rizika od hipertenzije. Dolazi sa sve tri veličine manžete. tlakomjer dolazi uz 2 godine garancije i besplatno doživotno kalibriranje.

 

Kako biste lakše mogli odabrati jedan od digitalnih tlakomjera pogledajte usporedbu funkcija koje svaki od njih nudi:

Usporedba funkcija Rossmax tlakomjera

 

 

Pojmovnik vezan uz mogućnosti Rossmax tlakomjera:

REAL FUZZY TEHNOLOGIJA – eliminira nelagodu u ruci nepotrebnim visokim postavkama napuhavanja manžete i također sprječava netočna očitanja uzrokovana pogrešnim razinama napuhavanja manžete.

DETEKCIJA MANŽETE (CD) - prelagano i nepravilno spojena manžeta može uzrokovati netočan rezultat mjerenja. “Detekcija spojene manžete” može odrediti je li manžeta dovoljno čvrsto postavljena.

INDIKACIJA POKRETA TIJELA - pomaže u podsjećanju korisnika da ostane miran prikazujući ikonicu na zaslonu tlakomjera kada ako dođe do pokreta.

INDIKATOR RIZIKA OD HIPERTENZIJE (HRI) - Svjetska zdrastvena organizacija odredila je 6 razina krvnog tlaka. Uređaj je opremljen suvremenim sustavom indikacije rizika od hipertenzije koji vizualno prikazuje pretpostavljenu razinu rizika (optimalni, normalni, povišeni normalni, prvi stupanj hipertenzije, drugi stupanj hipertenzije, treći stupanj hipertenzije) rezultata nakon mjerenja.

PARR TEHNOLOGIJA (PULSNA ARITMIJA) – PARR tehnologija otkriva aritmiju, uključujući atrijsku fibrilaciju (AF, AFib), atrijske i /ili ventrikularne preuranjene kontrakcije (PC), tahikardiju (TACH) i bradikardiju (BRAD). PARR tehnologija detektira aritmiju tijekom redovitih mjerenja krvnog tlaka bez potrebe ikakvih dodatnih vještina, interakcija s korisnikom i produljenja mjerenja. Kod srčanih bolesti potrebna je medicinska intervencija, a time je rana dijagnoza od iznimno velike važnosti.

DETEKCIJA PREURANJENE KONTRAKCIJE (PC) – detekcija dodatnih abnormalnih otkucaja koji se generiraju u neuobičajenim dijelovima srca.

INDIKATOR PULSNE ARITMIJE (ARR) – detekcijom pulsne aritmije, na zaslonu se pojavljuje ARR ikona. U tom slučaju, PARR tehnologija tlakomjera će odrediti o kojoj vrsti aritmije je riječ i pored simbola će se pojaviti neka od oznaka tipa PC, AFib, TACH ili BRAD (u ovisnosti od tlakomjera kojeg koristite).

DETEKCIJA TAHIKARDIJE - ovaj pojam označava brze otkucaje srca veće od 100 otkucaja u minuti (BPM) kod odraslih osoba. U slučaju da nisu izazvane fizičkim ili psihičkim stresom, indikator su za srčane bolesti, te bolesti koje nisu izravno vezane za srce (npr. koronarna bolest srca, hipertireoza, vrućica). Također može biti nuspojava lijekova i raznih stimulansa poput kofeina. Uređaj detektira tahikardiju. Ikone ARR i TACH se pojavljuju odmah nakon mjerenja ukoliko je tahikardija detektirana.

DETEKCIJA BRADIKARDIJE - usporeni rad srca manje od 55 otkucaja srca u minuti kod odraslih. Osim ako nije izazvana prilagodbom srca na trening izdržljivosti, bradikardija može biti povezana s nizom srčanih bolesti, te bolesti koje nisu izravno vezane za srce (npr. neravnoteža elektrolita, lijekovi, koronarne i / ili valvularne srčane bolesti) ili s lijekovima (primjerice lijekovi koji blokiraju beta receptore). Uređaj detektira bradikardiju. Ikone ARR i BRAD se pojavljuju odmah nakon mjerenja ukoliko je tahikardija detektirana.

 

Ako ste imali nedoumica koji tlakomjer kupiti, nakon ovog teksta zasigurno ćete znati što potražiti. 

Slobodno nas nazovite ako imate dodatnih pitanja na 01 36 37 453, rado ćemo Vam pomoći oko izbora tlakomjera ali i ostalih proizvoda iz naše široke ponude proizvoda za obiteljsko zdravlje.

 

2017 - 2024 © Kvantum-tim d.o.o.