kvantum-tim.hr

O T.E.N.S. uređajima

TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation, električna neurostimulacija kroz kožu) daje dobre rezultate u liječenju akutne i kronične boli različitih uzroka. Klinički je dokazan i svaki ga dan koriste fizioterapeuti, njegovatelji i vrhunski sportaši diljem svijeta. Visokofrekventni TENS aktivira mehanizme živčanog sustava koji inhibiraju bol. Električni impulsi iz elektroda koje se postavljaju na kožu na ili blizu bolnog područja stimuliraju živce i blokiraju signale boli koji putuju prema mozgu, te pacijent ne osjeća bol. Niskofrekventni TENS stimulira otpuštanje endorfina – prirodnog sredstva protiv boli u ljudskom tijelu. TENS je sigurna metoda liječenja koja ne uzrokuje nikakve nuspojave u usporedbi s lijekovima i drugim metodama ublažavanja boli. Može se koristiti kao jedina metoda liječenja, ali predstavlja i vrijednu dopunu drugim farmakološkim i/ili fizičkim tretmanima. TENS ne može uvijek izliječiti uzrok boli. Ako bol ne prestaje, zatražite savjet od liječnika.

TENS još možemo opisati i kao pametno višenamjensko oružje te posebno korisnu alternativu lijekovima. No, je li uređaj za transkutanu električnu stimulaciju živaca dovoljan ili vam je za vašu primjenu potrebna i paralelna električna stimulacija mišića (EMS)?

Danas najčešće TENS uređaj dolazi i s funkcijom EMS uređaja gdje TENS liječi bol a EMS ima za cilj jačanje mišića.

TENS LT-3011A

Kako T.E.N.S. kontrolira bol? 

Uređaj ublažava bol na dva načina. Prvi način zove se “kontrola prolaska boli”. Kada je tijelo ozlijeđeno, impulsi boli i drugi impulsi koji ne prenose bol putuju živčanim sustavom do mozga. Ti impulsi putuju kroz završetke živaca prema aferentnim živcima koji se nalaze dublje te zatim prema kralježničnoj moždini i mozgu. Na tom putu postoji više područja koja se nazivaju “vratima” i određuju koji impulsi će doprijeti do mozga. “Vrata” sprječavaju mozak da primi previše informacija u vrlo kratkom vremenu. Budući da isti živac ne može prenositi impuls boli i impuls koji ne prenosi bol u isto vrijeme, onaj jači impuls koji ne prenosi bol, a kojeg proizvodi uređaj,“kontrolira prolazak boli”. Druga metoda kontrole boli je metoda otpuštanja endorfina kada se uređaji može podesiti na način da potiču endorfine - prirodno sredstvo kojim organizam ublažava bol. Ove kemikalije djeluju na receptore i blokiraju percepciju boli na sličan način kako to čini lijek morfij, ali bez nuspojava koje taj lijek izaziva. Bez obzira na to koja metoda kontrole boli se primjenjuje, dokazano je kako su TENS i EMS uređaji korisni u tretiranju boli jačanju mišića. 

Osobe koje često pate od jakih bolova trebale bi razmisliti o TENS terapiji boli i EMS terapiji jačanja mišića jer se bol može primjetno ublažiti čime se znatno popravlja kvaliteta života na dnevnoj bazi.

TENS LT-3011A

Kako radi?

Uređaj daje lagani elektronički impuls Vašim mišićima putem mekanih elektroda koje dobijete u paketu. Stavljanjem para elektroda na određenu mišićnu skupinu, Vaši mišići odgovaraju na impulse stezanjem i opuštanjem.

Efikasnost

✓ Privremeno olakšanje mišićnih bolova i bolova povezanih s dnevnim aktivnostima.
✓ Poboljšanje cirkulacije krvi.
✓ Olakšanje bolova u mišićima i neuralgije.
✓ Uklanjanje simptoma periferne neuroparalize.
✓ Olakšanje tegoba kod bolova u vratu, ramenima i leđima.
✓ Uklanjanje bolova u rukama, nogama i zglobovima.
✓ Oporavak od umora nakon vježbanja ili naprezanja. 
✓ Kod olakšanja menstrualnih bolova.

Preporučena područja za pozicioniranje elektroda

Za učinkovit tretman područja kao što su leđa, zglobovi, ramena, ruke, noge, stopala, abdomen, pričvrstite elektrode prema ilustracijama.

 

Pozicioniranje elektroda

 

Prednosti T.E.N.S. terapije - u usporedbi s klasičnim metodama liječenja boli


Nizak rizik od nuspojava - je li zaista vrijedno kupiti TENS jedinicu i koristiti je umjesto uzimanja lijekova koje je liječnik možda prethodno preporučio? Zapravo da. Budući da u usporedbi s uzimanjem lijekova, TENS terapija ima vrlo mali rizik od nuspojava.

Brzi efekt - većina korisnika izvještava da su uspjeli suzbiti svoju bol brzo i zamjetno.

Poboljšanje kvalitete života - uz to, mnogi korisnici kažu kako im se kvaliteta života znatno poboljšala u kratkom vremenskom razdoblju. Postoje čak i studije o smanjenju stresa kada se koristi TENS uređaj.

Mnogo različitih mogućnosti primjene i terapije - uz različite načine rada i primjene, TENS uređaji se jasno preporučuju. Mogu biti opremljeni različitim elektrodama ili mogu biti povezani. Tako svoj uređaj možete koristiti na raznim dijelovima tijela i liječiti različite vrste bolova - kao što je gore spomenuto.

Moguće je smanjiti unos lijekova - Ako ne možete bez lijekova po liječničkom savjetu, još uvijek možete raditi TENS terapiju. Često se potreba za lijekovima može primjetno smanjiti. Ne postoji rizik kada istodobno uzimate lijekove i koristite TENS uređaj. Uvijek slijedite upute liječnika.

 

 

O EMS uređajima

EMS (Electrical muscle stimulation, električna stimulacija mišića) postiže se slanjem električnih impulsa kroz kožu prema motoričkim jedinicama koje se nalaze ispod kože (živci i mišići) kako bi nastala nehotična kontrakcija mišića. Neuromišićna stimulacija ima mnoge namjene osim tradicionalne primjene za sprječavanje atrofije prouzročene smanjenom upotrebom mišića.

Na koji način EMS djeluje?

Transdermalna stimulacija mišića može se postići pomoću električnih impulsa te ovaj način rada može pomoći u sprječavanju atrofije prouzročene smanjenom upotrebom mišića. Dakle, nepokretne osobe mogu primiti terapiju koja stvara nehotične kontrakcije mišića i tako poboljšavati i održavati tonus mišića bez stvarne fizičke aktivnosti. Cilj električne stimulacije mišića je postizanje kontrakcija ili vibracija u mišićima. Normalnu mišićnu aktivnost kontroliraju dva sustava - središnji i periferni živčani sustav, koji prenose električne signale mišićima. EMS djeluje na sličan način, ali koristi vanjski izvor (stimulator) pomoću elektroda koje su pričvršćene na kožu i tako prenose električne impulse na tijelo. Impulsi stimuliraju živce da šalju signale prema točno određenom mišiću koji reagira kontrakcijom, baš kao kod normalne mišićne aktivnosti. Osim za potrebe vježbanja mišića u nepokretnih osoba EMS svoju primjenu pronalazi sve više u kućnoj primjeni.

EMS uređaj omogućava ciljanu i apsolutno bezbolnu stimulaciju mišića. Ovisno o postavci parametara, električna stimulacija mišića posebno cilja crvena ili bijela mišićna vlakna, a također možete ciljati i pojedine mišiće koji su zanemareni tijekom normalnog treninga. Uz to, korištenje EMS uređaja kod kuće idealno je za one koji ne mogu uspjeti otići u teretanu dva ili tri puta tjedno. 

EMS uređaj omogućit će vam vježbanje i ako zbog ozljede više ne možete trenirati cjelovito, još uvijek možete koristiti EMS uređaj za trening svih neozlijeđene dijelove tijela. 

Kod kuće možete jednostavno i učinkovito liječiti napetost mišića. Struja električne stimulacije iz elektroda opušta vaše mišiće i potiče cirkulaciju krvi. Bilo u vratu, ramenima, rukama i nogama, gornjem dijelu leđa ili slabinskom dijelu.

Područja primjene za EMS

Manje i veće ozljede uzrokuju regresiju mišića. Pomoću EMS-a ih možete učiniti jačima nego prije. Ciljani EMS trening, na primjer, ublažava pritisak na kralješke, trening nogu može ublažiti pritisak na zglobove koljena, EMS trening dna zdjelice može biti učinkovit u liječenju i prevenciji inkontinencije.

Ako trenirate, možete u svoj postojeći sportski program uvrstiti EMS trening čime ćete lakše i brže postići zadane ciljeve a da ne morate trenirati više.

Upotrebom TENS-EMS kombiniranog uređajaja spriječiti ćete bolove u mišićima i ublažiti jaku napetost.

Danas se EMS uređaji koriste i kod kozemtičkih tretmana poput zatezanja kože a koriste se i za liječenje slabosti vezivnog tkiva kod žena u srednjim godinama. 

EMS uređaj se može koristiti i u borbi protiv celulita - uz pomoć elektroda na celulitom obuhvaćenim područjima uređaj pomaže u njegovu smanjenju. ali za dugoročni uspjeh izrazito je važno voditi računa i o prehrani koja igra ključnu ulogu u borbi protiv celulita. 

EMS trening stimulira sve mišiće tijela, pa tako i one na licu. Za rezultat, korištenje EMS-a na licu ima zatezanje kože lica što pridonosi odgađanju procesa starenja.

 

 

Što je važno znati prije T.E.N.S. i EMS tretmana

  • Preporučeni broj dnevnih tretmana je do maksimalno 3 - ako dođe do zamora tijekom tretmana potrebno je smanjiti jačinu i njihovo trajanje te ograničite tretmane na jedan dnevno. 
  • Trajanje tretmana – od 15 do 30 minuta.
  • Broj tretmana – 1 do 3 dnevno (ponovite tretman u ovisnosti od toga kakva je razina boli koju trpite)
  • Intenzitet/frekvencija – prilagodite tretmane tako da se osjećate ugodno tijekom njihova trajanja (ako prvi put koristite niskofrekventnu elektroterapiju, smanjite intenzitet na slabo i skratite vrijeme tretmana).
  • Niskofrekventna stimulacija (1-100 Hz): Uklanjanje tegoba kroničnih boli, utrnuća i zgrčenosti mišića.
  • Srednjofrekventna stimulacija (1-1100 Hz): Za akutne bolove i trenutno blokiranje prenosa osjeta bola.

 

Može li se TENS prekomjerno koristiti?

Uobičajeno, ne bi trebalo biti nuspojava ako se terapija TENS-om provodi pravilno. U nekim slučajevima, mogu se pojaviti nuspojave u vidu nelagode ako je prekomjerna upotreba prečesta i / ili je intenzitet postavljen previsoko, stoga potrebno je raditi pauze od minimalno 20 minuta prije ponavljanja tretmana.

 

Što sve postižemo TENS i EMS uređajima?

  1. Simptomatsko ublažavanje kronične boli koju je teško liječiti, akutne posttraumatske boli ili akutne boli nakon operacije.
  2. Povećanje dotoka krvi u tretirano područje.
  3. Opuštanje mišićnog spazma.
  4. Stimulacija mišića neposredno nakon operacije s ciljem sprječavanja venske tromboze.
  5. Sprječavanje ili usporavanje atrofije prouzročene smanjenom upotrebom mišića.
  6. Re-edukacija mišića.
  7. Održavanje ili povećanje pokretljivosti tijela.

 

 

 

2017 - 2024 © Kvantum-tim d.o.o.