kvantum-tim.hr

RAZLIKA IZMEĐU LATEKS, NITRILNIH I VINILNIH RUKAVICA

Kupujete rukavice za jednokratnu upotrebu i mislite si, ništa lakše pronaći ću ih negdje na webu ili u nekoj od trgovina.

I da, to je zaista moguće, ali kada vidite koliko različitih vrsta rukavica postoji naći ćete se u problemu koje rukavice u konačnici izabrati - da li su mi potrebne rukavice od lateksa, nitrila ili vinila, da li da ih uzmem s puderom ili bez?

Bez brige, Kvantum-tim će vam pomoći i objasniti osnovne razlike kako biste lakše zaključili koji tip rukavica vam baš najviše odgovara.

Najčešći materijali koji se koriste u izradi rukavica su Lateks, Nitril i Vinil.

Svaki od materijala ima svoj niz specifičnih značajki, stoga pogledajte osnovne predostii i nedostatke svakog od materijala:

 ZNAČAJKE/MATERIJALI    LATEKS        NITRIL          VINIL     
Elastičnost i fleksibilnost +++ ++ +
Izdržljivost ++ +++ +
Doživljaj osjeta kod dodira/prihvata +++ ++ +
Prilagodba obliku ruke +++ ++ +
Protukliznost/prijanjanje +++ +++ +
Zaštita od mikroorganizama i prljavštine +++ +++ +
Otpornost na kemikalije ++ +++ +

(+) dobro

(++) vrlo dobro

(+++) odlično

 

LATEKS RUKAVICE

Desetljećima je lateks držao primat kao najbolja medicinska rukavica za jednokratnu upotrebu. Razlog je taj što su se rukavice od lateksa preporučivale kao zaštita u 1980-ima i 1990-ima od patogena u krvi poput HIV-a. Kako je rasla popularnost lateks rukavica tako se povećavao i broj slučajeva alergijskih reakcija.

To je dovelo do veće potražnje za alternativnim materijalima koji ne sadrže lateks, poput nitrila i vinila. Za one koji nisu alergični, lateks rukavice su udobne, relativno isplative i nude visok stupanj osjetljivosti na dodir.

S visokom razinom fleksibilnosti, zaštite i udobnosti, jednokratne rukavice od lateksa prikladne su za većinu medicinskih okruženja - sve dok alergije na lateks nisu problem.

 

NITRILNE RUKAVICE

Nitrilne rukavice pojavile su se u široj upotrebi u 90-itim godinama prošlog stoljeća kao vodeća lateks alternativa. Iako nisu toliko elastične ili fleksibilne kao lateks rukavice, nitrilne rukavice za jednokratnu upotrebu su znatno trajnije i otpornije na kemikalije. Kao takve, ove su rukavice idealan izbor za sve koji moraju rukovati potencijalno opasnim i nagrizajućim kemikalijama.

Također su savršeno prikladne za upotrebu u medicinskom okružju, jer su izuzetno otporne na probijanje i eliminiraju rizik od reakcija alergije na lateks.

 

VINILNE RUKAVICE

Vinilne rukavice izrađene su od PVC-a. Primarna prednost vinilnih jednokratnih rukavica je u njihovoj cijeni. Manje su izdržljive od lateksa i nitrila i nude ograničenu zaštitu od kemijske ili biomedicinske izloženosti. Kada se vinilne rukavice rastežu ili savijaju, pojedinačne molekule materijala se razdvajaju i ne vraćaju se u prvobitnu formu što narušava integritet zaštitne barijere.

Zbog svoje niske cijene i niske razine zaštite, vinilne rukavice se često koriste u  okružju koje ne zahtjeva neku posebnu medicinsku i biokemijsku zaštitu, više su za kućnu upotrebu.

 

RAZLIKA IZMEĐU RUKAVICA S PUDEROM I RUKAVICA BEZ PUDERA

Prašak odnosno puder koji se upotrebljava u rukavicama za jednokratnu upotrebu je kukuruzni škrob. On sprječava iritaciju. Osim što olakšava oblačenje rukavica, puder održava ruke suhima i omgućava ugodno nošenje. Rukavice koje dolaze sa puderom otpornije su na razderotine i puknuće od opcije bez pudera.

Rukavice koje ne sadrže puder podvrgavaju se postupku poznatom kao kloriranje a koji pomaže da se rukavice lakše navuku ili skinu s ruke. Rukavice bez pudera također mogu biti skuplje od rukavica u prahu zbog samog postupka kloriranja.

NAPOMENA: U slučaju bojanja, dorade i brtvljenja, čestice pudera s rukavica mogu ostaviti trag na podlozi koju obrađujete (nečistoću), što rukavice bez pudera čini boljim izborom za ove primjene. Još jedna prednost rukavica bez pudera je što su manje neuredne od rukavica koje sadrže puder (puder ostavlja tragove na rukama, odjeći i stvarima).

Razumijevanje ovih ključnih razlika pomoći će vam da donesete pravu odluku pri odabiru rukavica koje su Vam potrebne u Vašem svakodnevnom radu ili pak u kućnoj upotrebi.

Imate li pitanja, slobodno nam se javite putem maila na prodaja@kvantum-tim.hr ili nas nazovite na 01 36 37 453.

Rukavice koje imamo u ponudi možete pronaći na našim web stranicama (kliknite na sliku ispod kako bi vam se otvorila stranica s rukavicama).

Rukvaice za jednokratnu upotrebu

 

 

2017 - 2024 © Kvantum-tim d.o.o.